Intervjuade personer:

Karin Ahltin, Sustainability Manager  Sony

Medlemsintervju med Sony

Sony i Lund har fyra olika fokusområden, R&D, software development, new business och design. Inom R&D jobbar vi med FoU inom 5G, 6G och IoT där våra kollegor är bland de bästa i världen. Framförallt inom energieffektiva IoT-lösningar. Avdelningen för software development jobbar med mjukvaran för Sonys mobiltelefoner och även för våra smarta TV-apparater. De ansvarar även för mjukvaru-uppdateringar för alla Xperia-telefoner i hela världen.

Inom området för New business skapar vi bland annat nya IoT-lösningar för företag inom olika branscher såsom hälsobranschen. Vi satsar också mycket på det vi kallar ”open innovation” via Sony Startup Acceleration Program Europe, som är placerat i Lund.

I Lund har vi också en av Sonys globala design-studios och det finns ett nära samarbete mellan teknik och design på sajten.

  • Hur bidrar Sony till en hållbar utveckling?

Hela Sony bidrar på mängder av olika sätt. Sonys koncernchef Yoshida-san pratar ofta om vikten av hållbarhet och det är tydligt uttalat att Sony Group ämnar bidra till ett hållbart samhälle. Sony har bl.a. publicerat hållbarhetsrapporter sedan år 1994.

Ett exempel på Sonys hållbarhetsarbete är miljömålet, som kallas ”Road to zero” som innebär att Sony till 2050 ska ha ”zero impact on the environment”. Ett annat miljömål är att Sony är med i klimatinitiativet RE100 och har förbundit sig till att globalt bara använda förnybar energi år 2040. Sony jobbar brett inom de olika hållbarhetsaspekterna både genom finansiering och innovation. Bland annat har vi startat en fond på 100M USD kallad ”Global social justice fund” som ska användas för att stötta initiativ inom social rättvisa och antirasism. Inom innovation har vi bland annat tagit fram flera olika material som till exempel SORPLAS™ (Sustainable Oriented Recycled Plastic) och Triporous™ som är ett helt nytt material gjort på ris-skal som har många möjliga tillämpningsområden, tex rening av vatten och luft. Vi utvecklar även ett system som med hjälp av AI ska hjälpa oss att bättre förstå komplexa ekosystem för att bland annat kunna odla olika grödor tillsammans för ökad biologisk mångfald och ökade skördar. Sony jobbar också aktivt med att minska användningen av plast i olika förpackningar

  • Vad är du mest stolt över i ert hållbarhetsarbete?

Jag är såklart oerhört stolt över att tillhöra ett företag som arbetar så brett med hållbarhet. Om vi tittar specifikt på sajten i Lund, så är den miljöcertifierad, som en del av Sonys globala ISO14001-certifikat och vi arbetar ständigt med återbruk och återvinning, tex av elektronik och möbler. Engagemanget bland kollegorna är otroligt roligt att se och jag är glad över våra olika samarbeten, tex med UNOPS S3i och Lunds universitet. Det anordnas mycket föreläsningar och ”ideation workshops” kring olika viktiga ämnen. Vi har också en fantastisk möjlighet genom det som heter ”Volunteer days”, vilket innebär att vi kan ta ledigt i upp till 3 dagar per år för att bidra till hållbarhet på olika sätt. Jag är också stolt över att vi – när vi väljer start-ups som ansökt om att vara med i vår accelerator – har frågan kring hur de bidrar till FNs 17 utvecklingsmål som ett av kriterierna.

  • Hur gynnas du och organisationen av medlemskapet i NMC generellt?

Medlemskapet ger både inspiration och kunskap och det är värdefullt att se att det finns liknande frågor och utmaningar hos andra medlemmar och att vi kan dela erfarenheter. Personligen ger det också en positiv känsla att möta andra som arbetar med dessa frågor.

  • Vad ser du möjliggör eller försvårar för en skyndsam omställning till ett hållbart näringsliv?

Jag skulle säga att en möjliggörare är kunskap. Utan kunskap blir det inget förändrat beteende. Men kunskap kan ju vara lite nedslående, så en annan viktig möjliggörare skulle jag säga är hopp, för att kunna och orka verka för en positiv utveckling.

Att få till en skyndsam omställning är svårt eftersom stora förändringar krävs på så många olika plan och det tar tid. Det försvårar kanske också att förändringarna i miljön sker så pass långsamt som tex den minskade biodiversiteten och klimatförändringarna. De är inte lika påtagliga och abrupta som tex pandemin, vilket kanske gör att hållbarhetsfrågorna inte får lika stort fokus.